onsdag 4 februari 2015

Blommig fredag - vårlängtan

Ja, nu börjar suget komma. Att få köra händerna ned i mörk och väldoftande jord. Terapin att strosa omkring i trädgården på kvällen och studera hur långt allt kommit, om den där nyplanterade växten har klarat sig (i fjol planterade jag en del olika sippor), om blåsipporna har börjat blomma, eller att bara plocka upp ett och annat ogräs i rabatterna. Det är rofyllt tycker jag. I väntan på våren så kan man ju drömma och planera. Försådder är ett bra sätt att stilla längtan något. Ännu har jag inte tryckt på köpknappen, men jag tror att jag har klart med vad som skall beställas och odlas i köksträdgården i år. Det blir som vanligt en lång lista, även om jag har kvar en del fröer sedan fjol.

I år så skall jag nog ta bort mina pallkragar och istället odla i djupsängar. Det blir enklare att skifta placering på potatislandet på det viset. I vilket fall som helst så måste jag ta bort pallkragarna närmast komposten så jag kommer in i årets kompostfack.
Så här såg fjolårets planering av köksträdgård ut och det är snart dags att få till en ny skiss på årets köksträdgård. Det är ett bra sätt att få koll på växtföljden år från år. Det är ju bara bärbuskarna i högerkanten, sparrishäcken i nederkant (som inte finns med på skissen) och rabarbern i nedre vänstra hörnet som ligger fast, i övrigt skall man ju skifta odlingarna. I år skall jag nog försöka att rensa upp i överkant, vid sidan om komposten mot grannen för att utöka odlingarna något. Som jag tidigare skrivit så skall jag även byta ut de röda vinbären, för de ger så dålig skörd.Som en liten påminnelse och dagbok till mig själv så lägger jag även ut den tänkta listan över fröbeställning, allt förutom en tomatsort är från Runåbergs. Listan är som sagt lång och vi får se om jag minskar den något när jag väl beställer, det blir nog på tok för trångt i köksträdgården om jag skall odla allt. Eller också så struntar jag i att vara förståndig och beställer allt. ;-)


Mer blogginlägg kan du som vanligt hitta inne hos "Bland rosor och bladlöss"
3 kommentarer:

 1. Fin plan du gjort. Mina brukar bli lite kladdigare eftersom jag ändrar mig och flyttar om. Problemet är ju som sagt att få plats med allt.
  Ha det så gott i helgen
  Anette

  SvaraRadera
 2. Det var en hel del, som du tänkt så, men visst är det härligt att kunna skörda av egenodlat.
  För egen del blir det bara lite sallad, dill, rädisa, och kanske ärter och bönor,
  resten blir inne i växthuset, och då blir det en hel del tomater,och några gurkor.
  Paprikan glömde jag. Fast det hinner bli mycket mer, när jag rotar bland fröpåsarna på mässan.
  Ha en riktigt trevlig helg! Marika

  SvaraRadera
 3. Duktigt att ha en plan. Jag kör lixom bara på!! Beställer massor utan att ens fundera på vart de ska bo... Men det brukar lösa sig :)

  Ha en bra vecka!

  //Veronica

  SvaraRadera