fredag 9 maj 2014

Trädgårdsrundtur - terassrabatten

Terassrabatten är en riktigt svår nöt att knäcka. Jag har gjort om den flera gånger och ännu är jag inte helt nöjd med den. Svårigheten ligger framförallt i det stora takutsprånget på terassen som gör att det blir väldigt torrt i rabatten. Jag har försökt att plantera växterna lite längre ut, men vill samtidigt inte att det skall se tomt ut längst in mot räcket. Förövrigt så ligger rabatten i skugga större delen av dagen och får inte sol förrän sen eftermiddag.Det skuggiga läget har jag försökt att utnyttja genom att plantera frodiga hortensior här som trivs när de inte får för mycket solljus, rabatten har jag därför jordförbättrats med mycket torv. Jag tycker att resultatet blev riktigt bra och jag hoppas att hortensiorna skall växa till sig ytterligare, det är bara tredje säsongen. Längst mot terassöppningen (till höger i rabatten) har jag planterat ett buxbomsklot istället för hortensia. Varför det vet jag inte? Det är inte alls snyggt och jag skall i sommar komplettera med ytterligare en hortensia istället för att få bättre balans. En bättre plats för buxbomsklotet kan jag säkert hitta. ;-) De två hortensior jag har i rabatten är vita/limefärgade, en storblommig (Annabelle) och en med mindre blommor, jag skulle vilja ha en hortensia med blå eller rosa blommor. Tror jag skall testa de nya härdigare varianterna som blommar på årsskotten. Förutom en hortensia så skall jag komplettera med fler hostor i framkant för att täcker mer av den nakna jorden. Den planterade hasselörten tar tid på sig för att täcka jorden. ;-)


För att få lite höjd på rabatten och lite variation har jag även planterat en blå klematis som får klättra upp i en fristående smidesspalje. Tillsammans med grön/vit hosta, lammöron och ljusrosa stjärnflocka så blir det en härlig kombination. I bakkrunden kan man även skymta vit riddarsporre som även den ger lite höjd. Förövrigt så finns det lavendel, ormbunke, vita nävor och en extremt högväxande violruta (Elin) i rabatten.


Det som gör att jag känner mig missnöjd med rabatten, förutom den felplanterade buxbomen, är att jag tycker rabatten känns som den är i en grop. Jag skulle helt enkelt vilja få upp jordnivån en bit, kanske göra hela rabatten upphöjd. Jag vet dock inte hur jag skall lösa det i bakkant i anslutning mot terassräcket. Är det någon som har förslag?


2 kommentarer:

 1. Jag tycker att det ser fint ut! Du har inte funderat på att lägga en sådan där vattenslang som "svettas" längst bak i rabatten för vätans skull?

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite emot att vattna mina perenner. ;-) Men denna rabatt kanske kan vara ett undantag.

   Radera