torsdag 24 februari 2011

Den som väntar.....

...väntar aldrig för länge! Min väntan på att få lust, ork och inspiration till att sy vuxenkläder har varit lång. Som det mesta vad det gäller mig så krävs det en rejäl kraftansamling och spark i baken för att jag skall ta tag i sådant som inte går snabbt och enkelt, det är latmasken i mig som alltid segrar. Men på Syfestivalen införskaffade jag mig inte mindre än 3 olika mönster från Svenska Mönster och det gjorde att jag äntligen fick till den velourtunika jag länge haft i huvudet.


Tunikan är sydd från mönster 4V07 modell A från Svenska Mönster som jag modifierat något. Jag har gjort en 3/4 ärm,  ställt ut den i sidorna likt modell B, förlängt den samt kompletterat med en volang nedtill och ett knytband i ryggen. Modellen är avskuren under bysten och har lite rynk i mitten på framstycket. Tunikan är sydd i stlk 42 men till nästa gång så skall jag nog gå ned en storlek för att få en lite mer kroppsnära överdel. Jag skulle även gör urringningen djupare och justera ärmen nedtill, antingen genom en volang i ärmslut eller att göra den vidare så den får lite pös. Den största förändringen som jag vill få till på nästa tunika är dock att minska mängden tyg i ärmhålan, jag tycker att det drar sig och rynkar sig lite för mycket. Hur jag skall gå tillväga då, är jag dock inte på det klara med ännu. Finns det någon "mönsterguru" som har tips och råd?Tyget jag använt är en lilagrå velour som jag köpt på Jofotex och denna velour har jag även använt som kantband i halsringing och nedtill på ärmen. Det var lite klurande med inställningar innan kantbanden blev som önskat, men efter det var det bara att gasa och köra. Jag var rädd att det skulle vara tjockt att sy i 5 lager velour men det fungerade toppen.Klänningen har jag sedan dekorerat med lite broderi på ryggen, bröstet och på ena ärmen. På ryggen har jag sytt en ren i form av applikation i grå, lila och gröna nyanser. Till renen har jag använt mig av ett grårutigt bomullstyg. På ärmen har jag skrivit "nyfiQen" och dekorerat med en liten berlock. Här skulle jag vilja komplettera med en rosett i något fint band, men något passande band fanns inte hemma utan måste först inhandlas.I det stora hela så är jag toppennöjd med tunikan och det kommer garanterat bli fler varianter. Näst ut blir det en tunika i viscosejersey i lite mer HunkDory-stuk, man måste ju variera sig. Det känns iallafall riktigt bra att nu ha ett väl fungerande mönster att utgå ifrån.

Klicka på bilderna för att göra dem större. modell: tunika 4V07 modifierad modell A från Svenska Mönster i stlk 42.

material: grålila velour från Jofotex och grårutig bomullspoplin från Furulunds, broderi ifrån Tinimi.

att tänka på: måste modifiera ärmen så att den får mindre tyg i ärmhålan samt minska en storlek till stlk 40

11 kommentarer:

 1. Den ser jättefin ut! Vill också sy ngt liknande men det är ju så jobbigt när det inte finns ett färdigt mönster att utgå ifrån.

  SvaraRadera
 2. Vad snygg den är! Precis det mönstret har jag också tittat på för att jag tänkte att det skulle kunna vara bra att utgå ifrån för någon typ velour tunika åt mig själv. Har en bild på unjefär hur jag vill att den ska se ut och tyger finns redan hemma så nu är det visst dags att beställa mönstret! Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Hittade hit via länk på Kajas blogg. Jag har sytt av samma mönster här:
  http://hellosblogg.blogspot.com/2011/02/tunikor.html
  http://hellosblogg.blogspot.com/2010/11/vuxna-fordon.html
  http://hellosblogg.blogspot.com/2011/01/vamlingbolaget.html

  Jag har ritat om mönstret så jag har 42 över axlarna och 40 över bysten. Jag tycker den ser ut att sitta bra över axlarna på dig också, så kanske att du skulle göra detsamma. Då blir ärmhålet liiite längre än om du har allt i stl 40, så om du då ändå ritar ärmen i stl 40 så skulle det kunna funka. Trikå är ju ganska tacksamt att sy i, så man brukar kunna höfta ganska bra och dra lite, så funkar det ändå :) Jag tänker att om ärmkullen är lite kortare än ärmhålet det ursprungligen är tänkt för så borde det kunna hålla in vidden lite. Jag har i alla fall inte upplevt att det blir för mycket tyg i ärmhålan och funderar på om det hör ihop som ovan. :)

  Lycka till! Den är jättefin!

  SvaraRadera
 4. Det mönstret satt jag och tittade på häromdagen. Nu när jag får se ett plagg så tror jag nog att jag ska beställa det.

  SvaraRadera
 5. Oj, vilken utmaning att sy till sig själv!! Bra jobbat, den vart ju verkligen hur fin som helst!

  SvaraRadera
 6. Vad härlig den blev med alla dekorationer! Verkligen snygg!
  Jag hade ringat ur ärmhålet lite på livstycket och sen motsvarande men åt andra hållet på ärmen. Dvs du tar bort tyg på båda bitarna. Kan maila en bild av hur jag menar om du vill. Lite svårt att förklara...

  SvaraRadera
 7. Supersnygg! Vill också sy snygge velourtunikor, men det är inte så lätt... Svenska mönster är stort är min erfarenhet, har sytt kjol i storlek 36 som blev som en 38.

  SvaraRadera
 8. Men å vad snyggt Mimmi! :-)
  Det mösntret stod jag och höll i och nu inser jag varför jag borde ha köpt det! Du inspirerar!

  SvaraRadera
 9. Tack alla för de söta kommentarerna!

  Hello: Jag skall testa dina tips.

  Krsitin: Jag skall ha ditt tips i åtanke också.

  SvaraRadera
 10. Oj så snygg!!! Jättefin!! /Louise

  SvaraRadera