måndag 12 april 2010

Vårtecken, vecka 7

I hela 7 veckor har vi nu rapporterat vårtecken och nu kan man utan att tulla på sanningen säga att det är vår. I söndags kröp termometern upp till tvåsiffrigt och det var en febril aktivitet utomhus i grannskapet. Härligt! Spana på de andra vårteckenbloggarna här.

Trots en frostnupen måndagmorgon så lyser blåsipporna så fint ute i rabatten. Bilden smög jag mig ut och tog tidigt på morgonen. Dessa underbara vårblommor hade jag faktiskt kunnat visa redan förra veckan om inte det inlägget blivit helt bildlöst. Just den här dubbla skapelsen har jag ärvt efter min mor. De flesta växter i trägården är förövrigt ärvda därifrån. En hel bilkärra fylldes med växter, däribland 5 st mindre träd, när pappa sålde huset.
I söndags utnyttjade jag det härliga vädret och påbörjade rensning av rabatter. Denna upphöjda rabatt på framsidan anlade jag ifjol och jag hoppas att perennerna skall växa till sig ordentligt i år. Lite påfyllnad klarar den av och det är en härlig känsla att, när man står på handelstrådgården och inte kan låta bli att lockas av växter, veta att man faktiskt har ett ställe att placera dem på. De övriga rabatterna jag har är mer än överfulla och kräver en rejäl ansning, årets projekt blir att dela perenner i min dammrabatt. Vid anläggandet av framsidans rabatt så var jag lat och nu för jag en ojämn men envis kamp mot kvickrot. Jag hoppas att jag inom några år kan vinna slaget. Eftersom jag försöker få med så mycket rötter som möjligt så led jag av att jorden fortfarande är kall - jag frös om händerna. Jag och handskar är nämligen inga såta vänner.Lite tunnt med växter än så länge, men det är en hel del lökar som kikar fram. Jag har glömt vad det var jag satte i höstas så det blir en spännande överaskning när blommorna tittar fram. Rabatten, som är upphöjd med hjälp av natursten, ligger på södersidan och har därför ett gynnsamt klimat. I fjol satte jag en underbar purpur och limefärgad törel som skall var på gränsen till härdig hos mig, men den tycks klara sig bra. I år skall jag fylla på med lite fler ömtåliga växter, det är alltid roligt att testa gränserna.
Medan rensningen pågick så kunde Gabriel leka med de lite äldre grannarna. Han älskar verkligen att vara ute och det är svårt att få in honom när det är dags. I år skall vi göra en egen sandlåda till honom så han slipper springa över till grannen för att leka. Kanske, kanske kan det bli till en liten lekstuga också, men i så fall får jag nog spika den själv, Johan kommer att ha fullt upp med nybyggnation av garage. Jag fick tips om en så underbart fin lekstuga inne hos Vita Ranukler som jag skulle kunna tänka mig. Den har fullhöjd och går på så vis använda till annat när lekstugetiden är över.
Medan Gabriel lekte så blev det även en liten kaffepaus på trappen. Dynorna är vanliga bland inredningsbloggar och kommer ifrån Jysk. Jag köpte 4 st för en hundralapp i vintras med avsikten att användas just här på trappen. Nu saknas bara två krokar innanför dörren så att de hänger nära och bra.
I påskveckan så skyltades det om i skyltfönstret som jag och Kerstin på Hjälmarslöjd har inne i stan. Härliga vårfärger får pryda fönstret ett tag. "Färgglad påsk" skall dock bytas ut mot "Färgglad vår" nu när påsken ligger bakom oss.


4 kommentarer:

  1. Jag har letat efter sipporna men än har jag inte fått syn på dem. Vilken härlig vårstämning du visar upp. Man vill ju bara vara utomhus hela tiden o njuta av allt som kikar fram.

    SvaraRadera
  2. Ja, blåsippor kan man aldrig visa för många bilder av, helt underbara är de./Kram Merja

    SvaraRadera
  3. Blåsippor är ljuvliga. En sådan där dyna skulle jag behöver till min innergård så att jag kan sitta och dofta på kryddväxterna.

    SvaraRadera