onsdag 15 juli 2009

Acer negundo "Flamingo"


Efter att ha velat fram och tillbaka en längre tid beträffande vilket sorts träd jag skulle ha på min framsida så blev det helt otippat en brokig asklönn. Min funderingar tidigare gick åt gullregn, prydnadskörsbär "Accolade" eller gråpäron men när jag igår besökte plantskolan och upptäckte min gamla kärlek "Flamingo" på stam så slog jag till. Allt sedan jag såg en underbar bild på just detta trädet i en "Allt om trädgård" i slutet av 90-talet, har jag varit förälskad i detta träd som har en sådan underbar färgskala. Att trädet inte var superdyrt dessutom var ju helt ok. Nu är detta träd inte så härdigt, på lappen står det zon 1-3, men på min framsida som ligger skyddat. som är full med sten som lagrar värme och att det dessutom är planterat i en upphöjd bädd och därför undviker vinterfukt så skall det säkert inte vara några problem.

För övrigt så fylls det på i min stenrabatt på framsidan, jag plockar växter ifrån mina övriga rabatter och köper en och annan perenn också. Än så länge så får det plats lite ytterligare och det skall dessutom komma en strörre zinbalja med vattenspel på plats.


Lite längre in på tomten så har jag planterat en fjärilsbuske i rabatten. Denna buske köpte jag som en liten avläggare på ett besök i en trädgård vid Lands "öppen trädgård" för några år sedan och nu är den en hel buske. Runt om är lite perenner planterade som jag tagit ifrån övriga trädgården, rosenstav, höstaster, lammöron, backsippa, lavendel med flera.Under trädet försöker jag att hålla mig till lite lägre perenner med endast några enstaka uppstickare såsom den planterade dagliljan i högerkant. Den rosa blomman som är en låg variant av axveronika fick följa med hem från plantskolan tillsammans med en småblommit rödsvart kärleksört och mitt träd. I övrigt så finns den en del vårblommande hängande perenner vid stenkanten, såsom hängslöja och en sorts nejlika. Mellan stenarna har jag fyllt på med torktåliga låga perenner bland annat lewesia, karpaterklocka, timjan och fetblad.

2 kommentarer:

  1. Vad fint det ser ut i dina rabatter :)
    Bladen på trädet påminner väldigt mycket om bladen på vår hibiskus (ingen frilands en sån som får bo i växthuset)

    SvaraRadera
  2. Tack! En fördel när man publicerar bilder är ju att man inte behöver visa de lite sämre hörnen ;-)

    Men faktiskt så rensade vi upp bland surdegarna rätt så bra förra året så för tillfället är det endast en jordhög och två sten/platt-upplag som behöver tas tag i :-D

    SvaraRadera