måndag 7 juli 2008

Projekt "framsida" påbörjat

Då har startskottet gått för vårt "mega"-projekt som jag skrivit om tidigare - att färdigställa vår framsida efter vår dränering. Egentligen så är väl inte vår skräphög/kompost placerad på framsidan men det känns som den hör ihop med detta projekt. Den gjorde iallafall det tidigare då vi hade tänkt att den skulle bort med maskinkraft eftersom den då var det första vi skulle börja med för att sedan jobba oss framåt mot gatan. Detta för att vi inte kommer in med någon maskin någon annan väg än framsidan. Nu orkade vi dock inte vänta på den lovade maskinkraften så vi fick ta till våran handkraft, min och Johans. Gabriel var med en liten stund, men fick sedan följa med farmor och farfar på marknadsdag i grannbyn istället - skönt för då kan man verkligen koncentrera sig på arbetet.
Denna skräphög har uppkommit efter att ha tippat diverse trädgårdsavfall, framförallt uppgrävd grästorv från nyanlagda rabatter allt sedan vi flyttade till huset för 4,5 år sedan. Den var rätt så gigantisk och full med kirskål som har fått växa ohämmat. Högst upp fanns det tre buskar som har legat där två vintrar.

En av idegranarna var i sådant skick så vi kunde ta till var på den. Den grävdes ned som gräns mellan framsidans sten/grusparti och baksidans gräsmatta. Där kommer den att fylla en funktion som rumsavdelare och vid juletid kommer den att få ett ljusnät och bli en ljuspunkt i den bortre ändan av ingångens plattgång (jag är en expert på att planera och se saker och ting framför mig, även om det inte alltid blir som jag tänkt mig). Fantastiskt att den har klarat sig så bra efter att ha stått två vintrar med endast en jordklump runt "fötterna", den har alltså inte varit nedgrävd.

Efter att ha röjt bort lite ris så rensade vi bort allt det gröna från kirskålen, då kunde vi se att resterande högen bestod av fin jord, förutom alla rötter från kirskålen förståss. Det blev en gigantisk hög av kirskålen och en del av rötterna vi rensade bort.


Efter att ha fördelat/förflyttat jord lite grann så kan man köra gräsklipparen över ytan och på det viset få bukt på kirskålen. Att rensa bort alla rötter för att på så vis få bort detta ogräs är ju på förhand dömt att misslyckas så vi kör denna "fuskvariant". Har man kört över ytan några gånger med gräsklipparen i samband med övriga gräsmattans klippning så hoppas jag att det skall gå att sprida lite gräsfrön på ytan och på så vis få en fin gräsmatta även här.

Nästa etapp i projektet blir att ta bort grässvål/ogräs på partiet bakom yttertrappen för att sedan lägga plattor på uteplatsen som skall bli bakom trappen. Denna etapp blir dock något försenad då det välbehövda regnet öser ned utanför fönstret.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar