tisdag 17 juni 2008

Sommarlätta midsommarkläder

Här kommer ett set som jag har sytt till Gabriel för att ha på midsommarafton. Även om vädret ofta är trist på denna dag så tycker jag det är härligt att använda ljusa sommarkläder för att lätta upp stämningen lite. Hur kläder ser ut live får ni se efter helgen, men här kommer ett litet smakprov.


Jag har hängt på trenden med att matcha turkost och rött. Tröjan är sydd i det röda uggletyget och har turkosa muddar och fåll nedtill. Mönstret är ett vanligt t-shirt mönster i lite snävare modell. Nu efteråt så ångrar jag att jag inte gjorde en t-shirt med raglanärm istället, så den kunde dekoreras med turkosa sömmar. Jag tycker egentligen mer om det. Varför det inte blev det vet jag inte. Jag klippte väl till t-shirten utan närmare eftertanke, snabbt skall det ju gå.


Det är illa när jag inte har tyget jag vill sy av i det enorma tyglager som finns i min garderob, därför fick ett vanligt vitt lakan offra sig. Jag ville ju gärna ha vita härliga byxor till midsommar. Inte så varaktigt men det är ju bara midsommar en gång om året. Likt de turkosa sommarsvala byxorna har jag även här använt mitt muddbyx-mönster som grund och lekt med dekorsömmar och stickningar.

Denna gången gjorde jag dessutom dekorsömmar i form av fuskfickor både bak och fram. Stickningarna är gjorda med vit och grå tråd med några röda markeringar bak på fickorna för att lysa upp lite. De parallella dekorsömmar vid sidsömmen fick denna gång bli vit (syns inte så bra på bild) och så stickade jag istället ned sidosömmen med grått. Även fram och bakfickorna har fått gråa dekorsömmar.

Efter inspiration av Theas röda knickers gjorde jag stickningen på bakdelen lite rundad. Läckert men lite pilligare att få snyggt. På bakfickan har jag använt mig av en "ny" dekorsöm som finns på min nya maskin. Samma söm har jag förövrigt valt att fålla t-shirten med. Några röda stickningar fick dessutom pryda bakfickan för att liva upp det hela lite.


Upptill så har jag även denna gången satt på en mudd och nu sydde jag i en bred resår direkt. Ännu går det att förbättre några detaljer, men i det stora hela så är jag väldigt nöjd med byxorna. Snabba och enkla att sy då alla detaljer är i form av dekorsömmar, att sy exempelvis riktiga fickor skulle ta betydligt längre tid och är dessutom väldigt opraktiskt på små barns kläder. Nu saknas bara en matchade varm tröja till midsommar. Förhoppningsvis skall det hinna bli en sådan också.

Mönster: Eget med utgångspunkt från mina muddbyxor stlk 74. T-shirt från Ottobre nr1/2005, babytröja nr 1 i stlk 74 med knäppning på axel.

Material: Vitt lakansväv från linneskåpet, röd uggletyg och vit mudd från Jofotex turkos mudd från Stoff & Stil.

Att tänka på: Att göra övre bakstycket på byxorna något bredare när man skall göra en böjd stickning. Att göra halsrigningen något större på t-shirten.

4 kommentarer:

 1. Så fina byxorna blev! Jag hade nog aldrig vågat lägga ner så mycket tid på lakansväv, men det är äkta konst. Mycket tid på något som är förgängligt! =) (allt är ju förgängligt på ett sätt..barnen växer ju så det knakar ändå =))

  SvaraRadera
 2. Jättefina, han kommer va så fin på midsommar :) Vilka fina detaljer de va på byxorna, de trukosa på tröjan blev jättesnyggt mod de röda ugglorna.

  SvaraRadera
 3. Oj, så fin han kommer att bli på midsommarafton! Byxorna blev jättefina och så sköna de ska vara för honom sen! Håller med jes; jag gillar också färgkombinationen rött och turkost.
  /June på www.junebacken.se

  SvaraRadera
 4. Fin,fina saker du gör ;-)...kul att du gillar trädgård också. Men ogräs är aldrig kul men med stor mage fixar man inte det så lätt...jag vet...har 4 /Karolina

  SvaraRadera