onsdag 18 juni 2008

Ugglehoodie - en lek med tyger

En av de många "sömmerskor" här ute i bloggvärlden som jag beundrar är så fantastisk duktig med att kombinera olika tyger (ja, det finns förövrigt många som är duktiga på detta), men när Marine på Älsklingsbarn (som nu har ändrat sitt namn till det fyndiga Älsklingsfrö) visade sina underbara tröjor som hon sytt av små stuvbitar så blev jag lite avundsjuk. Själv väljer jag ofta bort dessa mönster med många mönsterdelar för att jag är lite för bekväm för att sy dem, snabbt vill jag oftast att det skall gå. När jag nu funderade på hur jag skulle sy en matchande jacka till Gabriels midsommarkläder så blev det till slut en lek med olika sorters tyger. Inte lika mycket som Marines tröjor, men jag är ändå imponerad av mig själv. Från början funderade jag på att göra jackan i velour, har ju både vit, turkos och röd liggande, men var inte riktigt nöjd med det hela. När jag till sist inventerade tyglagret i garderoben och fick syn på den vita interlocken som matchar ugglorna beslutade jag mig för nedanstående kombination. Jag var i valet och kvalet om jag skulle fodra hela jackan men det blev slutligen bara huvan som blev fodrad.Jackan är sydd i ett rött uggletyg med samma interlock fast utan ugglor på ärmarna och huvan. Huvan är dessutom fodrad med röd tunn jersey, allt från Jofotex. mudden kommer från Stoff och Stil. Jag har gjort turkosa dekorsömmar för att sy ned muddarnas sömmar både där huvan är fastsatt med jackan och på sömmen som finns mitt på huvan på både det röda och vita tyget. Jackan utgår från ett Ottobremönster men är som vanligt lite modifierat. Jag har kortat jackan och valt mudd nedtill och knäppning med dragkedja istället för tryckknappar. En markering för "mitt fram" fanns en bit in på huvans mönster som jag inte riktigt förstod så jag minskade huvans bredd något. Nu i efterhand så inser jag att jag inte skulle ha gjort detta för huvan kunde fått gå lite längre fram än vad den gör nu. Det blir till att tänka på detta vid nästa tillfälle.


Mönster: Jackan utgår från ett Ottobremönster, nr4/2007, munkjacka nr 8 men som vanligt lite modofierat. Jag har kortat mönstret lite för att istället ha mudd nedtill och valt knäppning med dragkeja istället för tryckknappar.

Material: Rött uggletyg, vit interlock och röd singeljersey från Jofotex, turkos mudd från Stoff & Stil.

Att tänka på: Bredda huvan något så halsringningen bli snyggare.

Nu tar jag lite ledigt över midsommarhelgen för i morgon förmiddag kommer vi att flytta ned till sommarstugan. Där finns varken symaskin eller dator så jag vet inte hur jag kommer att klara mig. Trevlig midsommar på er allihop, så syns vi efter helgen. Känner jag mig själv rätt så finns jag nog här ute i cyberrymden så fort jag kommer hem på söndagkväll.

Trevlig midsommar!

Ät mycket sill och njut av snapsen i lagom mängd.

5 kommentarer:

 1. Vad fint det var med det röda i luvan på jackan!! Det där är ett projekt som manar mig, men som jag inte riktigt vågat mig på ännu... finns för många snygga föregångare till hoodien! :-)

  SvaraRadera
 2. Den blev verkligen fin, fina färgkombinationer!!! Snyggt med rött foder i luvan. Du ska va stolt!

  SvaraRadera
 3. Tack så mycket, jag suger åt mig berömmet ;-)

  Det får snart bli ytterligare någon hoodie med lite småjusteringar. Då kanske det blir en fodrad variant som blir något varmare. Det var ett tag sedan som jag sydde till Gabriel och jag har nästa glömt hur roligt det är att sy till sig själv ;-)

  Har redan nu abstinens över att inte kunna sy, hur skall jag då klara av hela helgen? :-D

  SvaraRadera
 4. väldigt snygga tygkombinationer! helhetsresultatet blev verkligen skitsnyggt!

  SvaraRadera
 5. Jättefin ugglehoodie!
  Och tack och bock för det fina omnämnandet. Känner mig hedrad! Må gott!

  SvaraRadera