fredag 28 augusti 2009

Purpur och lime - en härlig kombination!

Ännu en tur upp till Stockholm blir det idag. I onsdags var jag däruppe för att ta bort stygnen efter min operation och det såg lite för rött och infekterat ut för att vara perfekt. Stygnen togs bort, såret tvättades ordentligt och jag fick en salva med antibiotika på. Men för att såren skulle luftas så sattes inget plåster på, utan det är det jag skall få idag. Jag hoppas de kommer att vara hyffsat nöjda med läkningen så att det räcker med Stockholmsbesök för en tid. Enligt min kirurg så kommer det kanske bli ytterligare en operation om ett halvår för att rätta till det ärr som trots allt kommer att bli efter denna operation. Det känns dock väldigt tryggt att ha de allra bästa plastikkirurgen som månar om mitt utseende i samband med denna operation. Härom veckan fick jag en kallelse för operation från hud-avdelningen på Kullbergska sjukhuset här i Katrineholm. Det är för mig ofattbart att de ens tänkte tanken att göra operationen själva och inte ens skickar iväg mig till det större sjukhuset i Eskilstuna, när min "första" kirurg på Akademikliniken tvekade och lämnade över operationen till sin chef. Det kändes riktigt skönt att kunna tacka nej till den kallelsen, måste jag erkänna.

För att bryta av den senaste tidens sömnadsbloggande så visar jag lite sensommarblomning från min stenrabatt på framsidan. Största delen av rabatten går i rosa, cerica och lila nyanser. Min buddleya och min brokiga asklönn står för grunden och sedan fylls det på med perenner.


Denna underbara Eschinea kunde jag helt enkelt inte motstå i somras, tyvärr kommer jag inte ihåg dess namn. Sedan tidigare så har jag en vit och en cerice variant. Bladverket på denna är något flikigare är på den vanliga cerica "Magnus" och mitten är underbart mörk purpur för att växla till ljusare och övergå till lime ytterst på kronbladen. På fotot ser de mer gula ut än vad de är.

I den gamla rabatten på framsidan hade jag några rejäla "ruggar" med vanlig kärleksört och dessa fick flytta tillbaka. Kärleksört är en underskattad blomma enligt mig. Den är tålig, ger färg på hösten, fåglarna tycker om att mumsa på de övervintrande fröställningarna och sedan är den ju helt fantastisk att plocka in som snitt på hösten. En bukett med kärleksört i mitten och några blodröda rosor (som jag tyvärr måste köpa vid den tiden) är min favorit.När jag stod på hantverksmarknad i Malmköping i början av sommaren så hittade jag denna skönhet, en annorlunda variant av törel. Nu tog den lite stryk innan jag fick ned den i jorden, men den har hämtat sig och nytt fräscht bladverk tittar upp. Blommorna som ni ser på bilden är sedan länge överblommade, men är lika fina för det. När blommorna är som bäst är de limefärgade och kontrasterar härligt mot de mörkt gröna/purpurfärgade bladen. Denna törel skulle vara lite kinkig att övervintra, men här på framsidan bland alla mina stenar, planterad i en upphöjd rabatt så skall det nog gå vägen. Håll tummarna åt mig!Till sist ser ni en härlig kombination av vanliga perenner. Det är cerice purpurklätt som dansar kring rosa rosenstav och kärleksört som snart börjar slå ut. Man kan ana det rosa i kärlekörtens knoppar. Lite tidigare på säsongen så är dessa blommor en härlig kombination till den lila buddleyan som står strax till vänster.

3 kommentarer:

 1. fin trädgård!
  Kullbergska har bara egen medicin och geriatrik. Öron, ögon, kirurgi, ortopedi, gyn osv är egentligen Eskilstunakliniker som skickar läkare till Kullbergska för att operera. Det är faktiskt tvärtom BÄTTRE att vara på Kullbergska för deras verksamhet är enbart planerad och störs inte av bilolyckor tarmvred, kejsarsnitt och annat akut. Läkarna är alltså de samma men du har större säkerhet attt operationen verkligen blir av.

  SvaraRadera
 2. Jag tänkte faktiskt på dig när jag skrev ;-) Då kanske det inte var riktigt så illa som det verkade. när jag var inne och träffade läkaren så sade hon nämligen att hon inte visste om de skulle operera i Katrineholm eller Eskilstuna, därför antog jag att det var två skilda saker. Trots allt så var jag inte helt nöjd över att man inte får veta exakt om operation skall ske den dagen eller ej. I kallelsen stod det bara att jag kanske kommer att operera mig under dagen. Strunt samma - jag har fått den allra bästa vård och det är jag lycklig över. :-D

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig färgställning blomman har

  Skönt att du är nöjd med OPn

  SvaraRadera