torsdag 9 juli 2009

Wij trädgård, del 1

Jag har att delat upp mitt inlägg om Wij trädgårdar för det finns hur mycket fint som helst att visa och jag skulle kunna skriva meterlånga inlägg om detta. I första inlägget har jag valt att lägga tonvikten på materialval och en trädgårds golv.

Ingen som har varit i min trädgård har undgått att sten är ett av mina favoritmaterial till min sambos stora förtret. Jag försöker i möjligaste mån att jobba med sten i storlek som är på gränsen till vad jag kan klara att hantera själv. Ibland överskrider jag den gränsen och då får även Johan rycka in med handkraft och ibland är det tungt kan jag säga. Här nedan ser vi enligt mig en underbar bild av mjukt och hårt.
Stora stenar eller block som jag önskade jag hade haft i min egen trädgård tillsammans med dagliljors mjukt böljande blad. Allteftersom man blir mer och mer van med trädgård börjar man att tänka på blad och grönska mer än en växt blomning och här är ju ett klockrent exempel på att det kan vara vackert även när inte växten blommar. Titta även på bilden och upptäck hur fina tallar faktiskt är. Grus är ett bra och billigt material som är enkelt och lägga. På vår framsida har vi tom valt den allra billigaste varianten med krossat grus. För att variera sitt markmaterial något kan man som nedan lägga kattskallar (eller kullersten) och för att det skall bli enklare att gå lägga lite större trampstenar av natursten vid gångstråk. Vill man ytterligare förbilliga det hela kan man ju tom använda sig av vanligt grå betongplattor. Själv har jag en hel hög med kattskallar som jag faktiskt inte har bestämt var jag skall lägga. Denna hög har blivit över när vi gjorde om vår framsida efter dränering. Men ett sådant vackert material skall jag naturligtvis använda, men jag vill få den optimala placeringen när jag väl skall lägga min kullerstensgång/plats.En vacker uteplats med stora plattor/stenar där man utelämnat några för att istället fylla med ett varierande materialval, såsom grus, sjösten och tom en härligt rostad järnplatta. Min favorit av grusbäddarna är täckt med mörkt grå krossad singel som har en plantering av timjan. En härlig kombination av grått grus och gråbladig timjan med sina rosa blommor, något som jag skall inspireras av i min egen trädgård.

Nästa inlägg om Wijs trädgårdar kommer att handla om trädgårdens pynt och detaljer. Hoppas ni hänger med!

4 kommentarer:

 1. Vad fint det ser ut! Ska bli kul att läsa fortsättningen.

  SvaraRadera
 2. Håller med om att det är fint med stenar i trädgården. Fast mina barn kan lukta sig till en sten på tio mils avstånd, för nog sjutton ska de alltid springa och snava så de krockar med en vass kant i hundratio... Fast vi har bara en balkong, och där finns knappt plats för myrorna utanför. Tur att vi bor så nära stranden och parkerna. Det blir nästan lite uppsatsvarning på den här kommentaren... Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Uppsatsliknande kommentarer är uppskattade ;-)

  SvaraRadera
 4. Vi älskar också sten och har möblerat med åtskilliga kattskallar samt bra mycket större stenar på vår framsida. För till skillnad från din man är det han här hemma som gärna släpat runt alla bumlingar och lagt på plats, helt på eget bevåg. ;-) Däremot var det jag som grävde ur och lade två gångar med singel efter att vi skippade lagda stengångar som hade krävt bra mycker mer arbete. Och pengar. Men tre ton singel har jag skottat runt och det fick ryggen veta, hehe. :-D

  Verkligen inspirerande bilder!

  SvaraRadera