fredag 12 september 2008

Min systuga!

Kan ni tänkt er något så härligt som att köpa hus och flytta till Provence? Det skall iallafall Efwa med bloggen Ma fille et moi göra. Hon har dessutom utmanat mig på att visa min syhörna (fast hos mig heter det systuga) och det nappar jag på direkt. Jag tycker det är verkligen inspirerande och spännande att se hur alla har det där de syr och knåpar.Vad behövs för att kreativiteten skall flöda?Så här ser utmaningens regler ut:
  1. Svara på frågorna
  2. Fotografera syhörnan, hur bedrövlig den än är ;)
  3. Skicka vidare utmaningen genom en kommentar i bloggen hos de utvalda


Jag kan ju som vanligt inte "hålla käft" så jag vill börja med att berätta i egna ord om mitt rum för kreativitet.

Jag har haft turen att allt sedan jag började sy den här sista omgången (jag har ju sytt i omgångar allt sedan i början av 80-talet) så har jag haft ett rum där jag har kunnat låta allt ligga framme. Till börja med så satt jag i vår tvättstuga som har en liten bänk, trångt var det men det var iallafall ett eget krypin. När vi sedan blev av med vår hörnsoffa som vi hade i data/lekrummet så flyttade jag ut min systuga dit. Ett härligt stort rum som nu har blivit ett riktigt hobbyrum. Här finns sambons dator, Gabriel har en del leksaker och de större barnen har playstation med tillhörande TV där. Men den största delen av rummet består iallafall av mina sysaker. Två skrivbord, ett rakt och ett hörnskrivbord rymmer både lite arbetsyta samt mina två maskiner. Två av garderoberna har jag occuperat med tyger och sybehör, men ytterligare en garderob inne i förrådet rymmer tyger "från förr". Jag har inte hunnit/kommit mig föra att plocka över alla sybehör från tvättstugan ännu så den rymmer dessutom lite "plock" i en lådhurts samt en del mönsterpärmar och gamla kläder som är tänkta att skapas av.
Vad gör din syhörna speciell?

Hmmm. Speciell?

Att jag har gott om utrymme inser man när man ser en del som sitter vid köksbordet och syr. Skulle jag ha det så skulle jag aldrig få något sytt - det är ett för stort företag att plocka fram maskinerna.

Att rummet innehar många funktioner så att man exv kan umgås med sambon som sitter vid datorn, Gabriel som leker med sina leksaker samtidigt som man kollar på nyheterna på TVn och syr ett par muddbyxor till Gabriel. TVn var för övrigt perfekt under OS-tiden. Jag har svårt att bara göra en sak samtidigt - effektiv måste man vara.

Att jag har bra belysning. Två hängande lysrör som både lyser både uppåt och nedåt har äldste (bonus-)sonen ordnat åt mig. De är helt underbara.Vilka är dina bästa tips för en bra arbetsplats?

Var sak på sin plats, men helst inom räckhåll. Själv vill jag ha en rätt så ren och städad arbetsplats för att jag skall trivas. De flesta av mina saker finns bakom garderobens dörrar.Hur skulle du vilja förändra din syhörna?

Jag älskar min systuga men har inte riktigt kommit på plats ännu. Bl a skulle jag vilja ha ytterligare ett litet skrivbord som skall vara en fortsättning på hörnskrivbordet utåt i rummet. Idag har jag en Elfa-hurts med playwoodskiva ovanför som substitut.

Lite förvaring för sådant man använder ofta vill jag få upp på väggen, ovanför symaskinerna. Jag har bl a köpt en stång (IKEA) som skall sättas upp där man kan hänga några plastburkar som skall rymma pennor, saxar, linjaler mm. En hylla vill jag även få upp ovanför skrivbordet som jag kan ha lite aktuella mönster samt ett brevställ för pappersexercis såsom fakturor/kvitton för att kunna bokföra hobbyverksamheten. Idag står dessa saker på skrivbordet.


Jag skulle även vilja få plats med ett nedfällbart klippbord. Har en tanke om att montera en skiva rakt ut från väggen som man kan fälla ned när man inte använder den för att det inte skall ta för mycket golvyta, Gabriels måste ju ha någonstans att leka.

Jag vill dessutom renovera klart här i hobbyrummet, något som har tagit lång tid. Det är flera år sedan som vi målade om tak och väggar men nytt golv och målning av dörrar och garderober återstår. Alla dörrar och garderober skall bli vita och det känns som det är enkelt att få till. På en av garderoberna vill jag måla med svart matt färg (skoltavelfärg) så att man här kan skriva upp saker som behöver inhandlas. Hur många gånger har man inte missat saker när beställningen till Bibbis eller Stoff & Stil har gått iväg? Och en av garderobsdörrarna vill jag måla med magnetfärg så man kan sätta upp sådant som inspirerar mig - klädmodeller jag hittar i någon katalog, bra artiklar (har en om en barnklädesbutik som startade med sömnad under föräldraledigheten), färgprover odyl.


Vad skulle du mer än gärna kasta ut?

Jag skulle gärna vilja kasta ut den gamla bokhyllan som står där. Har haft ute den på blocket utan resultat. Antingen åker den in i mellerste sonens nya rum eller också får jag göra ett nytt försök på blocket eller fyndtorget. Den är bra förvaring men den själ väggyta. Denna vägg skulle jag vilja utnyttja till att montera mitt klippbord, flytta ut min strykstation samt att montera upp min klädställning som jag köpte till marknaden och ha den stående ut med väggen för att ha mina färdigsydda kläder hängande på.


Någon önskepryl som skulle göra din syhörna komplett?

Förutom de småsaker som jag beskrivit här ovan så skulle jag vilja ha fler maskiner - en Janome CP1000 (täcksömsmaskin) och en Janome MC350E (brodermaskin) samt ett screentryckset.

Vem skulle du vilja kika in hos?

Jag skulle vilja titta in hos Älsklingsfrö igen och se hur det går med hennes nya syrum, hos Stratus för jag har för mig att hon har det smått och hos Gobligobli för att se hur hon har det ordnat med alla sina maskiner (hon har ju en brodermaskin).

1 kommentar:

  1. Du har ju toppenfint i din systuga (härligt namn förresten). Har fått samma utmaning från två till så ska ta tag i det snarast. ;-)

    SvaraRadera