torsdag 7 augusti 2008

Marknadsplaner och prototyper

Nu är det bokat och klart. Jag skall stå på marknad och sälja barnkläder. Det anordnas en Kulturdag här på orten med företagsmässa och hantverksförsäljning vid slottet. Den kombinationen kunde jag inte motstå även om det krockar med andra helkul aktiviteter. Vill helst inte stå på "vanlig" marknad och beblandas med billigt importerat "skräp" men att stå och sälja barnkläder med andra duktiga hantverkare tycker jag är ett toppenalternativ.

Kollektionen som jag planerar att sy upp består utav muddbyxor, långärmad t-shirt både vanlig modell och raglan, tröja med krage, muddbyxa och klänning och som tillbehör hade jag tänkt mössa, dregglis, påsväska, typ av dagiskasse, blöjförvaring samt skötbädd. Det är en hel del att sy och jag hoppas att jag skall hinna med allting. Om allt går bra att sy så skulle jag även vilja sy några ärtpåsar för att få något i lekväg också. Vi får väl se vad det blir.

I min jakt på den optimala raglantröjan så har jag sytt två t-shirtar som blev rätt så OK, men kräver små förändringar. Jag har inspirerats att använda flera olika färgkombinationer på en och samma t-shirt. Vill ni också hitta inspiration så kolla in dessa två blogginlägg hos Yrväder och Älsklingsfrö, underbara kombinationer. Den första t-shirten jag sydde var den kortärmade i turkost kanintyg, med bruna ärmar och limefärgad mudd. Funderade även på orange mudd och det hade nog blivit snyggt det också. Nu har Gabriel limefärgade muddbyxor som han behöver ha några fler tröjor till så valet hamnade på detta. Denna tröja blev enligt mitt tycke något vid och halsringningen blev alldeles för stor.

När jag sedan klippte till den långärmade tröjan så minskade jag bredden på mönsterdelen med 1,5 cm så att framstycket respektive bakstycket blev 3 cm mindre. Denna minskning gjorde jag mitt fram respektive bak och fick på så vis en tajtare halsringning samtidigt. Längden har jag dessutom ökat tre centimeter för att tröjan skall få en längre användningstid. Jag försöker nämligen ha dubbelstorlekar i min kollektion (62/68, 74/80, 86/92, 98/104 och 110/116). Nu blev tröjan bra förutom att halsrigningen står upp lite, detta upplever man endast när tröjan ligger plant på golvet och inte när man använder den. Får se om jag gör ytterligare förändringar eller om mönstret får fungera som det är. På den långärmade tröjan blev det premiär för elefanterna, gula sådana med röda ärmar och turkos mudd. En snygg kombo, tycker jag. På båda tröjorna använde jag smal tvillingnål för stretch köpt hos Bibbi. Tycker det blir snyggt med den smala på små babykläder. Som vanligt när jag har raglanmodell så har jag sytt dekorsöm över raglansömmen, på den långärmade även på sidosömmen. Denna gång använde jag den vanliga våffelsömmen.

Mönster: Eget - långärmad raglantröja i stlk 74/80

Material:
Kortärmad tröja - turkosa kaniner, Jny Design, brun trikå och limegrön mudd, E-slöjd
Långärmad tröja - gula elefanter och röd singeltrikå, Jofotex och turkos mudd Stoff & Stil

Tänka på: Snabbt och enkelt att sy ihop, snyggt med smal tvillingnål. Skall jag ändra på det slutliga mönstret för att ärmen/halsringningen skall bli snyggare? Även Tilde Textil jagar det perfekta raglanmönstret och i ett inlägg så jämförde hon vinkeln på ärmen, kanske kan det vara ändringen som behövs. Får se vad jag orkar med för ändring innan marknaden.

2 kommentarer:

  1. Snygg färgkombo på elefanttröjan! Ja du, jakten går vidare. Jag tror att det kan vara såväl vinkeln som rundningen i raglansömmen som är avgörande för ringningen. Ävenom man gillar raka ärmsömmar, kanske man ska böja av dem lite lite upptill. Kan vara värt att testa i alla fall.

    SvaraRadera
  2. Tack för komplimangen. Ja att böja av raglansömmen upp till var min första tanka. Får se om jag kan få till en kombiation av detta tillsammans med vinkel. Jag skall få till ett optimalt mönster, men om det blir innan eller efter marknaden det återstår att se.

    SvaraRadera