måndag 17 maj 2010

Vårtecken nr 12Ännu en vecka har gått och vårteckenutmaningen går mot sitt slut, men ytterligare några inlägg hinner vi med innan maj månad och därmed detta årets vårteckenutmaning är slut. Här kan du som vanligt läsa vad de övriga bloggarna skriver om våren i deras landsända.

Det fullständigt exploderar i trädgården och jag önskade jag hade mer tid att njuta. Men för tillfället är det en intensiv sömnadsperiod då jag skall få klart mina produkter till Galleri Hemsytt som går av stapeln sista helgen i maj. Vill du veta mer kan du kika in på Galleriets egna bloggMen ett ett fotorace i trädgården har jag hunnit med. Nu börjar det likna trädgårdsporr vid vissa kameravinklar. Häng med.......


Den röda backsippar nickar så underbart! Att kika in i dess djupt röda blomma och hitta den gula mitten är fantastiskt.


Det finns gott om purpurfärger i trädgården. En av mina stora favoriter som gärna får kombineras med limegrönt och ljus gult. Bergenian är för mig trädgårdsporr när den är som bäst. En helt makalös blomma med underbar blomning och fina blad som har fått ett alldeles för dåligt rykte.


Men det bästa med denna tid är mina älskade blodönnar - när dessa blommar samtidigt som bladen slår ut. Visst är de helt makalösa? Jag har turen att få kvällsolen skinande genom bladverken och de blir nästintill självlysande.


Ni får en bild till på detta underverk. Tyvärr måste det ena trädet råka ut för en motorsåg inom kort, men det sista av blodlönnarna (vi hade tre när vi flyttade in) är jag enormt rädd om.


Kanske kan man ta vara på en av de frösådder som inte blivit bortrensade? Här är en fröplanta som hamnat i ett hav av kirskål och lupiner.


Men jag har ytterligare en blodlönn i trädgården i form av en Japansk flikbladig blodlönn. Här finns inga vackra blommor men bladsprickningen går inte av för hackor den heller.


Jag önskade jag hade fler tulpaner i trädgården och detta skall åtgärdas till hösten. Men några godbitar finns det iallafall när man går runt och fotar (alla har inte hamnat på bild). Intill vattentunnan i lundpartiet har jag planterat gula tulpaner som inom kort kompletteras med mörkt purpurfärgade.


I stenrabatten på framsidan planterade jag ifjol purpurröda fransiga tulpaner.....


 ...som är tänkt att matcha de gula på ett bra sätt.Intill franstulpanerna finns denna skönhet planterad. Denna törel köpte jag på en marknad ifjol och jag är bara så förälskad i den. Den är helt underbar med sina mörkt purpurfärgade blad tillsammans med de limefärgade blommorna. Dessutom står den sig fin hela sommaren (åtminstone ifjol som var första året på plats.)
Ytterligare en blomma i samma underbara färgkombination även om kontrasterna inte är fullt lika stora som på Töreln. Här är det en härlig julros som sjunger på sista versen.  Min älskade lundrabatt under blodlönnarna har växt sig frodig. Tyvärr har vintern gått hårt åt mina azaleor och roddisar, men jag hoppas att de tar sig till nästa vinter. De skall få lite godsaker i form av påfyllnad av rhododenronjord inom kort.


Fler lökväxter finns det i trädgården. Här är en gammaldags pingstlilja som jag planterade ifjol i min stenrabatt på framsidan. Här har jag tänkt att fylla på med fler vårblommande lökar, då det är en rabatt vi passerar var dag. 


Men även lite vårblommande perenner finns i framsidans stenrabatt. Bland annat denna härliga orangegula gullviva som är en härlig kontrast till pärlhyasinterna i bakgrunden.


Pärlhyasinterna är förövrigt en annan favorit i trädgården. De är ljuvliga och väcker minnen från barndomen.


I mitt lundparti har jag en blåvit variant som "gifter sig" bra med den randiga liljekonvaljen som snart måste gallras ur innan den helt tar över rabatten.


Nu har äntligen den röda sockblomman som jag skrivit om tidigare kikat upp. Är de inte helt fantastiskt vulgära när man kikar på dem så här nära? Underbart!


I lundpartiet finns även dessa härliga stjärnor. Jag har försökt att plantera in så mycket vita blommor som möjligt för att de skall få en lysande effekt när blodlönnarna skänker denna hörna lite skugga. Men redan nu kan man ju njuta av vintergrönans vita blommor. I trädgården har jag även den vanliga blå varianten och hoppas på att komplettera med den röda också. Håller man dem bara i schakt lite och inte låter dem sprida sig helt så är de fantastiska marktäckare med sitt glansiga mörkgröna bladverk.


I den här pallkragen har jag varit och kikat länge nu och jag hade nästintill gett upp hoppet om att se dessa härliga spiror sticka upp. Har ni sett? Än får man vänta några år innan man kan skörda härlig egenodlad sparris. Men den som väntar .....


Vi avslutar med ett härligt par - hägg och syren. Den vita syrenen har jag tagit från ett närbeläget ödetorp och häggen kommer ifrån "grannen" bredvid, naturligtvis efter godkännande av markägaren. Både syrenerna och häggen har ju en helt underbar doft, som jag tyvärr inte kan njuta av lika bra nu för tiden. Sedan förra vintern så har jag delvis tappat luktsinnet och jag får köra näsan nära blommorna för att njuta av dem till fullo.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar