måndag 26 april 2010

Vårteckenutmaning nr 9


Ännu en måndag och dags igen för vårspan! Inne hos Viveca kan ni som vanligt följa de övriga vårteckenspanarna. Det är fascinerande att se vilken skillnad det är på vårtecknen i landet. Det märks väldigt tydligt att vi bor i ett avlångt land.

I helgen har det varit stor vårröjning i trädgården, alla döda rester av perenner är så gott som undanröjda och ett flertal rabatter är rensade. Det blir en hel del rensning av "små näsor" som grott så här på våren. Det är en nackdel man får stå ut med när man har underbara blodlönnar i trädgården. Jag har två stycken kvar i trädgården, men inom kort skall ett av dem få falla, det skall nämligen få göra plats åt vårt nya garage.Gabriel älskar att vara ute och hans älskade traktor får jobba hårt. Han har blivit duktig på att köra och kan nu styra och backa så han kan ta sig fram överallt. Är svängradien för stor för att vända har han redan lärt sig knepet med  att backa och sedan köra fram igen. De lär sig snabbt de små!


Så här ser det ut när röjningen är full gång. Redskap ligger lite överallt och även Gabriel har både skottkärra, kratta och spade som han hjälper mamma med. Strax till vänster om skottkärran skall rabatten utökas för att möjliggöra en flyttning och omplantering av en del rabatter. Ett stort projekt som måste göras i vår/sommar.
Så här års kan man nästan se hur allt växer och tar fart.


Fänrikshjärtan är helt underbara i detta stadie tycker jag. Stjälkarna är lite genomskinliga på något vis och de ser så sköra och ömtåliga ut. Ändå trotsar de frostnätterna rätt bra om man inte röjer bort för mycket av de skyddade höstlöven. Hos mig får en del ligga kvar för att vara ett skydd och en bra jordförbättring.Här har vi en växt som jag är lite bekymrad av att ha i trädgården nu när lilleman springer omkring. För tillfället kommer jag inte ihåg namnet, men den sägs vara rejält giftig. Den är dock lite rolig eftersom den är grymt tidig med att börja växa och gör rabatten grön redan nu. Härliga mörka klockor när man tittar närmre.


Julrosen har ju blommat länge, men jag kan inte låta bli att visa denna underbara blomma. Bilden gör den inte rättvis, för den är mer mörk och underbar när man lyfter på blommorna som gärna nickar emot marken.


Lungört är också en härlig blomma som slår ut tidigt, jag har flera sorter i trädgården. Allra tidigast är den vanligaste varianten som jag plockat med mig från min förra trädgård (sort okänd). De är fascinerande dessa blommor som går från blått, lila och rosa.


I min våtbädd som jag anlagt under blodlönnarna har jag planterat en hel del vita perenner som skall lysa upp skuggan under träden. Här är en vit riddarsporre som verkligen tagit fart.


En del scilla finns de i våtbädden också.


Lyfter man på det täta bladverket som sockblomman har så kan man se att den laddar.  Blommorna är förberedda och inväntar bara lite mer värme för att sedan skjuta i höjden och visa sig ovanför bladverket. Just denna är den röda varianten som ni kan ana.


En härlig viva planterade jag i fjol och de lyser upp så fint bland höstlöven i våtbädden.


3 kommentarer:

 1. Här prunkar det må jag säga, så mycket som är på gång hos dig!/Kram Merja

  SvaraRadera
 2. Vad fint att ni har så go hjälp :)
  Vi har målat i Demidekk täcklasyr. Färgen heter Labrador.

  SvaraRadera
 3. Så mycket vackra blommor ni har! Det är verkligen vackert med vitblommande växter i en skuggrabatt.

  SvaraRadera