fredag 15 maj 2009

En ovanligt folkrik dag på landet!

I söndags var vi på utflykt för att fira Gabriels farmor som fyllde 70 år. För jubilaren var det hemliga utflyktsmål och vi hämtade upp farmor och farfar vid halv tio. Efter en kort bildfärd hamnade vi i Julita där det var en liten mer ovanlig dag på landet. På vägen dit kom det några regndroppar men väl där så lättade det och himlen blev härligt blå. Både Gabriel och Johanna var förväntansfulla inför årets happening för alla kossor.

Men det var inte en vanlig ensam dag på landet utan vi trängdes på Julita gård tillsamman med närmare 4000 andra människor som väntade och väntade.


Till slut så var det dags för årets skutt. Inga glädjetjut men däremot rejält råmande tillsammans med riktiga bocksprång visade hur lyckliga korna är över att komma ut på grönbete. Nu har dock korna på Julita gård en dräglig situation när de går inomhus - de har nämligen lösdrift i ladugården också.Några av korna ville hälsa på den vaktande Bonden som övervakade kosläppet.

Men det fanns en hel del andra spännande och bra saker på gården. Av Arla bjöds alla besökare på mjölk och bulle, det var försäljning av hamburgare och ballonger. Gabriel fick naturligtvis en ballong av sin snälla farmor.Men allra mest spännande för Gabriel var nog alla traktorer som fanns på gårdsplanen. Många av dem var enormt stora och en lite äldre variant kom åkandes med en kärra full med passagerare. Ögonen bara lyste på Gabriel när han fick se på alla "tato".Efter Julita begav vi oss till närbelägna Fiskeboda som är en del av Barnens ö. Där åt vi en god middag för att fira farmor. På bilden ser ni hela gänget samlade med farfar i bakgrunden som kom på att även han skulle ta kort.


På hemvägen så svängde vi in för att se på kalkbrottsutsikten vid Forsby. Det är här kalklinbanan börjar och kalket forslades förr på linbanan ända bort till Köping. Om ni åker E20 mellan Örebro och Södertälje så passerar ni under denna linbana i höjd med Köping. Den var en härlig utsikt över brottet och borta i horisonten kan man även se sjön Öljaren.

Uppe på utsikten, som man förövrigt kan åka bil ända fram till fanns några uttjänta korgar som hade ett härligt rufft utseende. Nedanstående bilder (om de hade varit bättre fototekniska kanske? ) kunde fungera som ett fotokollage för att hänga i ett ungdomsrum kanske.
Som ni förstår så fick kameran följa med hela dagen och närmare 400 bilder knäpptes. En hel del på kosläppet naturligtvis. Med inställningen "sport" så knäpper man bildserier med kort intervall, ett bra sätt att försök fånga ögonblick. Det är riktigt trevligt att ta kort och man lär sig mer och mer. Jag önskar som vanligt att man hade mer tid till alla hobbies och tyvärr är ju mina hobbies av mer tidskrävande karaktär - sömnad, trädgård, foto, inredning och golf.

3 kommentarer:

  1. Vilken mysig dag på landet! Fina fotografier. Kul att se lite bilder uppifrån mina "hemtrakter". Jag kommer från Katrineholm men har bott i Göteborg i snart 25 år men har ju så klart varit i Julita och Köping och kommer väl ihåg den där linbanan.

    SvaraRadera
  2. Lite tvärtom för mig då ;-) som är uppväxt i Vara och tycker att Göteborg känns som hemma :-D även om jag har bott här i snart 10 år.

    SvaraRadera
  3. Tack för den fina dagen! Den kommer jag alltid minnas:D <3

    SvaraRadera