torsdag 19 februari 2009

Grönt är skönt!

Den sista tidens sömnad har haft en tendens att vara grön och så även denna härligt mjuka och goa pyjamas till Gabriel. Att jag har en förkärlek till grönt och just denna lite gröngula färg som en del benämner lime och andra oliv, insåg jag när jag var tog fram mitt stickprojekt som legat vilande ett tag. Men vi börjar från början på denna historia.

För någon vecka sedan så var jag inne och spanade på maskiner hos den lokale Janome-försäljaren. Efter att ha spanat och drömt om maskiner så gick jag vidare till avdelningen med garner och blev sugen på en tröja som var uppstickad och hängde i skylten. En randig polotröja med kontrastfärg längst ut på polokragen, ärm och midjemudden, stickad i ett härligt ullgarn. Underbar och för en gång skull så föll jag för en tröja stickad på lite grövre stickor (som för mig är stlk 3,5). Jag spanade in lite garn och valde tröjan i gröna nyanser, en lite mörkare och en limegrön (eller oliv?) och som kontrast hade jag tänkt mig turkos som jag tycker är en fin kombination. Tyvärr hade de inte tillräckligt med nystan av den limefärgade, men kunde ta hem från sin andra filial i grannstaden. Ok, sa jag, jag återkommer om några dagar. Väl hemma så blev jag så sugen på att sticka så jag plockade fram mitt gamla projekt - en ylletröja i raggsocksgarn (med stickor i stlk 2,5). Raggsocksgarnet är härligt melerat i färgerna (ja just det) lime, mörkgrön, marin och turkos. Nästa dag så gick jag in och avbeställde mina garnnystan och inväntar istället vårens bomullsgarn. Det skall bli en sådan polotröja i bomull, men jag lovar med lite andra färgställningar.

Tillbaka till pyjamasen - Gabriel har två köpta pyjamasar som jag tycker är toppen, så mönstret har jag kombinerat av dessa favoriter. Den ena pyjamasen har mudd i benslut men med knäppning hela vägen upp till halsringning, den andra pyjamasen undviker långa kantband och knäpps endast i grenen, men saknar då mudd i benslut. Pyjamasen klippte jag till innan jag skaffade CPn och ville därför undvika alltför mycket kantande, men mudd i benslut ville jag ändå ha så därför blev det en kombination av dessa två varianter. Det fick bli knäppning endast i grenen men med benmudd och med ett litet sprund i halsen. Nu när jag har CPn så skulle jag nog valt att sy ihop benmuddarna och istället låta knäppningen gå ända upp (hänger ni med?). Det får bli till nästa pyjamas. Pyjamasen är sydd i en härligt mjuk interlock som jag köpt på Jofotex (tyvärr var den slut senast jag var där), med raglanskärning på ärm. Raglansömmarna samt sidosömmarna har jag stickat ned med avig täcksöm på CoverPron. Till detta valde jag brun mudd, men även Stoff & Stils limegröna hade varit snyggt till.
I övrigt är jag nöjd med pyjamasen, trots en del småmissar. Benmuddarna kunde vara något bredare när de som nu knäpps med tryckknappar, själva benen skall nästa gång göras något längre och sprundet i halsen skall sys på ett annat sätt. Denna pyjamas var nämligen det första alstret jag sydde med CPn (den har legat obloggad ett tag) och jag hade inte riktigt kommit på knepen. Jag sydde först på kantbande på själva sprundet och sedan sydde jag på ett kantband i halsringing och lät kantbandet gå ut lite för att fästa tryckknapparna innan jag vek det dubbelt och stickade fast. En helt ok lösning om det inte varit för alla hoppstygn som blev när jag sydde på "kantband 2" över det första kantbandet. Första försöket repade jag upp och andra försöket lät jag vara och fäste istället hoppstygnen med hjälp av två raksömmar på vanlig maskin.

Oj, kan det bli ett så här långt inlägg på en enkel pyjamas? Jag hoppas ni har orkat att läsa till slut.


Modell: Egenknåpat med hjälp av två "köpepyjamas" i en storlek som stämmer bra med 74/80 i mimiS sortiment.

Material: Randig interlock i lime/brunt från Jofotex, mudd från Stoff & Stil.

Att tänka på: Nästa gång blir det knäppning ända upp med igensydda benmuddar och förlängda ben.

8 kommentarer:

 1. Så mysig den ser ut! Ser fram emot att se hur dina stickprojekt ser ut också!

  SvaraRadera
 2. Jättefint! Vad glad jag blir, har nämligen detta tyg jag med :-)

  SvaraRadera
 3. Jättefin!
  Fina saker du syr! Hoppas det är ok att jag lagt till dig i min blogglista :-)?

  SvaraRadera
 4. Hej igen :-).
  Borde också fixa Google reader, det blir så himla många bloggar :-). Ska se om jag hinner kika på det ikväll.. Tack för idén!
  /Anna

  SvaraRadera
 5. Linda: Mina stickprojekt får du nog vänta med ett tag, jag är inte så snabb med dessa verktyg ;-)

  DorisAssar: Ja, det tyget är helt underbart tycker jag, och så himla mjukt och skönt!

  Anna: GoogleReader är toppenbra - hade aldrig kunnat ha ordning på alla bloggar jag följer om jag inte använt mig av det. Enkelt och smidigt att använda dessutom.

  SvaraRadera
 6. Tycker den är helt underbar! Visst är det kul att kombinera de olika detaljer som man gillar på olika plagg till ett nytt?

  SvaraRadera
 7. Jättefin! Grönt är skönt, och härligt vårigt.

  SvaraRadera
 8. Jättefin pyamas och gillar detaljerna på din utanpå tröja. Länkar till din fina sida.

  SvaraRadera