onsdag 16 juli 2008

Projekt "framsida" rullar på

Kroppen får verkligen bekänna färg, armarna ömmar av träningsvärk och "bonnabrännan" biter sig fast och kommer inte släppa sitt tag denna sommaren. Härliga streck av linnets axelband och vita lår blir resultatet, förutom en väldigt snygg entré får vi hoppas. I två dagar har vi nu hållit på med projekt "framsida" och som jag sagt tidigare så börjar vi bak och arbetar oss framåt. Vi har nu fått snits på området bakom trappen och det är endast den smala plattgången av betongsten och singel som skall dit. Sedan skall det kompletteras med ett staket vid uteplatsen.
Det blir alltid lite förändringar under resans gång och redan nu har det blivit en del förändringar från skissen som var utgångspunkten. Som jag sa här ovan så har vi tänkt att bygga ett staket ut mot gräsmattan istället för rabatten som är inritad på skissen. Det skall inte bli för högt men skall iallafall rama in uteplatsen så att det känns ombonat. Staketet kommer att gå ca två meter ut från huset och kommer sedan att avslutas med någon plantering innan den smala plattgången leder ut i gräsmattan. Den smala rabatten mot grannens staket har blivit en stenrabatt med två buxbom. Jag såg en så inspirerande bild på en inredningsblogg jag följer och med två buxbom "på vänt" i köksträdgården så var det ju bara till att göra en likadan. Buxbomen behöver dock en rejäl frisering för att bli runda och fina. Den tredje förändringen som kommer att ske är att planteringen mot trappen (med tänkt lavendel) kommer att utgå. Här kommer det istället att bli ytterligare en stenrabatt. Bland stenarna kommer två grå plattor att ligga för att kunna ställa två krukor med växtlighet i. På detta vis så skyddar det trappan bättre (Johans förslag) men för att det inte skall bli för sterilt så får jag min växtlighet i de två stora krukorna istället. Rabetten mot grannen i höjd med trappen kommer dessutom utökas så att den går ända in till plattgången. Här har jag med tanke på fjärilsbusken som skall planteras tänkt att komplettera med ytterligare "fjärilsmagneter" såsom lavendel, rosor och kantepeta. Detta tillsammans med ett litet vattenbad skall förhoppningsvis göra så att fjärilar trivs.Bra underarbete underlättar fortsatt arbete. Med markduk under och sand från ett närbeläget sandtag växer den framtida "frukostplatsen" fram. Johan tillverkade en egen "padda" på morgonen för att platta till sanden som fungerar perfekt till dessa tjocka plattor vi skall ha här. De är tunga att lägga men ligger istället stabilt när de är på plats.


Plattläggning pågår med hjälp av svärföräldrarna. Svärmor var barnvakt och kaffeserverare och svärfar körde fram plattor. Hamster är jag det erkänner jag - dessa tjocka plattor tog jag till vara när de skulle göra om på macken här i byn. Lite slitna är de men fungerar alldeles utmärkt under en sittgrupp där man inte lägger märke till dem.


Förutom att ha grävt bort all grässvål så bestod mitt arbete av att plantera buxbom, anlägga stenrabatten och köra sand och stenmjöl.


Tror att det kan bli snyggt med dessa tre formklippta buskar, en stor idegran och två små buxbom, och för att mjuka upp det hela lite skall jag plantera lavendel vid idegranen.
Om jag lyckas forma buskarna till bollar återstår att se.

Plattor är på plats och stenmjöl (det mörkare partiet) är på plats där singelbädden skall ligga. Rakt ut mot gräsmattan (den bruna sanden markerar) skall alltså plattgången gå.

Arbetet fortgår även om händerna har rejäla valkar och en del sår då handskar endast används då jag hanterar större stenar. Idag skall vi fortsätta med att ta bort ytterligare jord där plattgången passerar trappen, annars kommer gången att ligga för högt. Markväv skall läggas ut, stenar mot rabattkanten skall läggas och vi skall slutligen lägga på ett lager stenmjöl. I eftermiddag/kväll skall vi åka och handla betongstenen som skall användas till plattgångarna. Vi kommer att låna en lastbil på Johans jobb. Material till staketet vid uteplatsen skall även få följa med hem.

Sedan rullar arbetet på i förhoppningsvis rasande fart. På torsdag kväll kommer vi få maskinhjälp med att plana ut marken framför trappen till rätt nivå så att vi kan fortsätta även där. Det känns riktigt bra att vår framsida börjar ta form och att man faktisk kan börja ana att vi kommer att ha en färdig framsida innan vintern. Kanske kommer det att finnas lite småkompletteringar kvar till nästa år, såsom plank och rabatt ut mot garageuppfarten och en del planteringar. Men nu tror jag faktisk på att vi kommer att ha en snygg framsida inom överskådlig tid, men det såg mörkt ut ett tag.

1 kommentar: